TEUFELSBERG JA LIITTOUTUNEIDEN HYLÄTTY KUUNTELUASEMA

Teufelsberg on Berliinin korkein vuorenhuippu, jonka laelta avautuu upea näkymä yli kaupungin. Kesäisin se onkin suosittu piknik-paikka paikallisten keskuudessa. Tuulisella säällä täällä näkee usein myös lasten lennättävän leijojaan.

Teufelsbergin vuorella on kuitenkin riipaiseva historiansa, sillä se on alunperin muodostettu toisen maailman sodan raunioiden jätteistä. Ei ihmekään, että sitä ympäröivässä Grunewaldin metsässä sanotaan kummittelevan. Kukkulan alle hautautuivat myös kansallissosialistisen sotilasteknisen yliopiston rakenteet, jotka kuuluivat yhtenä osana Hitlerin pääkaupunki Germanian suunnitelmaa.

Kuunteluaseman torni

Liittoutuneiden tukikohta

Kylmän sodan aikana liittoutuneiden tiedustelujoukot löysivät alueen ja vuoren huipulle rakennettiin kuunteluasema, jolta tarkkailtiin vastapuolen radioliikennettä. Asema toimi yhtenä länsijoukkojen tärkeimmistä tukikohteista ja se olikin USA:n turvallisuusjärjestö NSA:n suurimpia rakennuttamia kuunteluasemia.

Alhaalla

Lintu

Portaat

Hissi

Ala-aula

Katutaidetta
Muurin murtumisen jälkeen asemalle ei ollut enää käyttöä ja paikka autioitui. Länsijoukkojen häivyttyä köllniläinen sijoittaja- ja arkkitehtitoimisto osti alueen ja paikalle alettiin suunnitella 90-luvulla luksusasuntoja ja hotellikompleksia. Radioaktiivisen jätteen säteilyn pelossa suunnitelmat kuitenkin kariutuivat. Hylätty asema oli säästötoimenpiteiden vuoksi pitkään ilman valvontaa ja se aidoitettiin.

Kioski

Bending Berlin, Baby

Hässlcih Willkommen

Hylätty ja salaperäinen asema alkoi kuitenkin vetää magneetin tavalla seikkalunhaluisia puoleensa. Sen kulttimaine underground-piireissä vain vahvistui, kun David Lynch osti metsästä tontin perustaakseen paikalle transendenttisen meditaation keskuksensa. Vanhan hallin seinät alkovat täyttyä katutaiteesta ja kesäisin paikalla järjestettiin taajaan laittomia bileitä. Ja kuten kaikki kielletty ja vaarallinen, myös Teufelsberg kiehtoi monia rappioromantiikallaan.

Näkymä alas

Lisää katutaidetta

Ylhäällä

Taidetta seinillä

Hissikuilu

Vartiointi ja maksulliset opastuskierrokset

Nykyisin vartiointiin on panostettu siinä määrin, että aidan läpi livahtaminen on käynyt varsin hankalaksi. Tai jos sisälle alueelle onnistuisikin könyämään, saattaa yllätetyksi tulosta rapsahtaa melkoiset sakot. Vuodesta 2012 alueelle on alettu järjestää myös maksullisia pienimuotoisia opastuskierroksia, mikä tietenkin on aiheuttanut närää ja vastustusta.

Katutaideteos

Vartioinnille ja laillisille opastuskierroksille on kuitenkin syynsä. Hylätty kuunteluasema itse asiassa on vaarallinen paikka ammottavine hissikuiluineen ja kupoliin johtavan tornin tasanteet ovat vailla turvakaiteita. Lisäksi tilat on vuokrattu eräillekin taiteilijoille ja historiallista paikkaa halutaan suojata onnettomuuksilta, tuhopoltoilta ja muulta vandalisoinnilta. Pääsymaksu tukee siis näin ollen kultturillisesti arvokkaan paikan säilymistä suojelukohteena.

Mitä vanhan aseman raunioilla tulevaisuudessa aiotaan, onkin eri kysymys. Sittemmin kun Lynch ja Maharashi-säätiö ovat luopuneet meditaatiokeskus-aikeistaan, on arpa siirtynyt jälleen senaatille, joka puhuu alueen muuttamisesta suojelukohteeksi mitä pikemmin. Myös liitoutuneiden veteraanisäätiö haluaisi paikalle oman muistomerkkinsä. Voiton taitaa kuitenkin tällä erää viedä omistajat, jotka suunnittelevat paikalle yleistä virkistyasluetta ja tapahtumapaikkaa. Vanhan aseman raunioista olisi tarkoitus rakentaa näköalatasanne, kahvila ja museo. Ylös kukkulalle pääsisi mukavasti sähköjunalla.

Niin tyypillistä Berliiniä.

Piha

Piharakennus

Uskaltaisitko kiivetä tästä yli?

Uskaltaisitko kiivetä tästä yli?

Teufelsseechaussee | 14193 Berlin | Lähin S-Bahn S5 Heerstr.