BERLIININ ENTINEN JUUTALAINEN TYTTÖKOULU

Berliinin muuttuva Mitte

Berliinin Mitte ja varsinkin Oranienburgertraßen seutu on ollut jo pitkään kyseenalaisten muutosten tuulissa kun kiinteistösijoittajat ovat löytäneet alueen. Surullista kyllä, moni kulttuuri-instituuio joutuu sulkemaan ovensa ja lähtemään muualle kun alinomaa kallistuvien tilojen vuokria ei enää pystytä maksamaan tai ne myydään. Valokuvagalleria C/O Berlin joutui jättämään taannoin hyvästit viehättävälle Postuhramtin talolle tulevan hotellikompleksin tieltä ja taiteilijatalo Tacheles on ollut kauan  enää muisto vain.  Mutta onneksi Mittellä on sentään juutalainen tyttökoulu!

Berliinin entinen tyttökoulu

Augustraße ja juutalainen tyttökoulu

Auguststraße sijaitsee kiven heiton päässä turistiselta Oranienburgerstraßelta ja se on ollut jo pitkään eri taidesäätiöiden ja pienempien gallerioiden valloittamaa aluetta. Myös juutalainen tyttökoulu, ehemalige jüdische Mädchenschule, sijaitsee Auguststraßella. Alue oli ennen holokaustia Berliinin juutalaisten keskus. Ulkoapäin huomaamattoman ja vaatimattoman oloinen rakennus suunniteltiin silloisen ajan moderniin tyyliin vuonna 1930 arkkitehti Alexander Beerin toimesta ja toimi aluksi Jüdisch Gemeindenin tiloina.

Henkilökuvia

Luokkahuone

Juutalaisen tyttökoulun historiaa

Toisen maailmansodan aikana juutalaisen väestön vähennyttyä radikaalisti kaupungista tyttökoulu suljettiin ja se toimi jonkin  sotasairaalana. Sodan jälkeen se avattiin Bertolt Brechtin nimeä kantavana oppilaitoksena jona se vaikutti myös DDR:n aikana. Koulun suljettua ovensa 1990-luvulla rakennus ehti olla pitkään tyhjillään ja jo hyvinkin huonossa kunnossa, kunnes arkkitehdit Armand Grimtuch ja Almut Ernst näkivät vanhan ja ränsistyneen oppilaitoksen potentiaalin. Rakennus peruskorjattiin täysin sen alkuperäistä ulkomuotoa kunnioittaen vuonna 2012 ja on tätä nykyä suojeluskohde.

Portaikko

Michael Fuchs GalerieTyttökoulu ja taidegalleriat

Peruskorjauksen jälkeen tyttökoulun yläkerrokset ovat olleet galleristien ja eri taidetoimikuntien käytössä. Vanhat luokkahuoneet ja koulun käytävät sopivatkin mainiosti vaihtuvien näyttelytilojen puitteiksi. Ensimmäisestä kerroksesta löytyvät Camera Work Contemporary valokuvagallerian tilat, joilla on myös toinen toimipiste Savignyplatzilla. Toisessa kerroksessa majapaikkaansa pitää museum the Kennedys ja aivan ylimmässä kerroksessa sijaitsevat Michael Fuchs- ja Eigen + Art Lab-galleriat.

Galleria Eigen + Art Lab

Multimedia-taidetta

Multimedia-taidetta

Kulinaristisia elämyksiä

Entisen urheilusalin tiloihin rakennettu Pauly Saal-niminen ravintola koulun pohjakerroksessa on omistettu alueelliselle ja eri sesonkien mukaan vaihtelevalle saksalaiselle keittiölle. Hienostoravintolan sisustuksen inspiraationa ovat olleet kultaiset 20-luvun vuosikymmenet. Pöytävaraus tänne kannattaa tehdä ajoissa. Toinen alakerrasta löytyvä ravintola, Mogg & Melzer-niminen New York-tyylinen deli on myös valloittanut aitoudellaan niin ikään monen berliiniläisen kulinaristin sydämet.

Mogg & Melzer
Alkuperäisen tyttökoulun tunnelman voi aistia yhä sen käytävillä. Täällä kohtaavat uusi ja vanha, historia ja nykyhetki ainutlaatuisella tavalla. Juutalainen tyttökoulu vaikuttaa Berliinin kulttuurielämän ja kulinarismin polttopisteenä. Tämä on juuri nyt ajankohtaisinta „Szeneä“ ja ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka Berliinissä.

Ala-aula

Jüdische Mädchenschule Berlin | Augustrasse 11-13, 10117 Berlin | S-Bahn Oranienburgerstrasse

 

Kuvat Kaisa